Wednesday, 24 April 2019

Baru Perasan

Pengaruh Abuya / Kesesatan yang Nyata.

Oohhh. Baru buka mindaa dan tahu pasal isu isu sebegini..

Ceritanya macam ni, kami 5 ketul baru balik dari beli barang, dan kami tak tau nak makan kat mana sebab banyak kedai di tg malim kami dh pernah jejak.

Jadi, masa otw balik tu, singgah la di satu kedai makan ni, cantik, kemas, tersusun kedainya..

Waiter pun datang bertudung labuh, berstokin,berhandsock dan baik orangnya..

Tengah duk bersimpul kat meja, bru aku  perasan kat sekeliling kami ni penuhh dengan gambar-gambar lama,

gambar- gambar yang "jaranglah kat kdai lain ad gambar-gambar pelik camni"

Dan bila kawan aku kata - dulu dia kaji pasal "ikhwan/abuya/ajaran sesat".

Aku jadi cam nak tahu pulak benda benda camni, sebab depan mataaaaaa bosskur.

Kat kdai tu mmg tak ramai orang.
Masa duk makan tu, tv yang dibukaa tu video nyanyian pakaian "islamik".. Perempuan2 bertudung labuh, lelaki2 dengan bersongkok tinggi dan berlogo, aku jadi makin tertarikkk untuk tahu kenapa pelik sangat kedai ni.

Dann memang kami takkan jejak kaki ke situ lagi. Tu kali terakhir kami jejak. Sebab tersalah masuk dan duduk dan tak perasan pun kdai apa.
..................

Balik rumah baru aku baca2 tentang abuya ni. Rupanya abuya seorang yang sesat ( korang bleh search sendiri ) Pengaruh abuya sangat kuat pada satu ketika dahulu.. Lepas abuya dipenjarakan, dia tidak duduk diam sebaliknya dia bina empayar perniagaan secara meluas. Sehingga kini, perkembangan perniagaan ikhwan hasil naungan abuya. 
.
.

Scary bila tahu benda benda begini. Sebab dlu tak pernah nak hirau punnnnnnn.
.
.
Dan aku kan jenis memerhati, masa duk membeli kat pasar malam, tetiba aku perasan ad satu tempat tu 3 orang lelaki berkopiah tinggi sedang menjual. Tak lain tak bukan *geng ikhwan*. Berkopiah tinggi dan berlogo sama mcm aku tengok video kat kdai haritu..
.
.
Nak tahu lebih lanjut pasal ni korang bleh search ya.. Menarik ntuk pengetahuan kita.

Wednesday, 17 April 2019

Alert !

Time program habis, aku angkut barang-barang kat tangan, pergi ke booth, tanpa ambil sekali beg kawan aku.

Tetiba, kwn aku datang ke booth, dan tanya begnya mana. Dia terpekik pekik dengan kuat "oooo, camni eh kwn, tak angkut barang aku sekali,, oohhh camni eh camni eh"..

Malu gak la, sbb ad orang sekeliling time tu, tapi dia memang jenis terpekik pekik camtu so sokeylah...

Untuk sedia maklum, aku bukan jenis elert dengan barang orang kalau orang tu tak suruh jagakan atau ambikkan..

Tu kekurangan aku..
Lain la kalau disuruh atau diingatkan..

Cth ; "weh, nnti nak kluar ambikkan barang aku sekali"

Haa.. Kalau camtu inshaAllah aku alert.

Kalau tak disuruh memang aku tak buat..

Sebab selama ni aku tak pernah lagi ada kawan alert macam dia..

Tapi..
Aku belajar sesuatu dari sahabat aku tu,
Dia jenis tanpa disuruh pun dia buat,

Jadi..
InshaAllahh, aku akan alert juga macam mu..

Haha.

Tq😎

BE GREATFUL

BE GRATEFUL...

When you complain about your parents, there is someone out there who lost theirs

When you complain about your job, there’s someone out there who just lost theirs

When you complain about school, there are millions without access to education

Be grateful and stop complaining

Alhamdulillah. ANUGERAH INOVASI TERBAIK

- Seminar Refleksi -

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Tahniah kepada TeamMahabbah... 

BERJAYA MERANGKUL ANUGERAH INOVASI TERBAIK KESELURUHAN.

15 Team dipertandingkan and we #TeamMahabbah the choosen one.

Tahniah dan syabas !

Perjalanan nak buat inovasi tu, macam-macam berlaku, 5 kepala perempuan dan 1 kepala lelaki...

Lelaki tak kisah ngat, yang perempuan ni 5 kepala, bila bergabung ja idea, memang mulut perang mulut juga la.. Laki tengok jaaa.. Haha. Semuanya sebab nak yang terbaik..

Tidur kat pukul 5 pagi sebab buat inovasi ni, memang barai barai barai gila.. Tapi Allah dah kata kan, kebanyakan yang kita dapat adalah sesuai dengan usaha kita..

So inilah hasilnya walaupun likunya ada  "perang manja".. Haha.

5 ketul + 1 Ketul " The Right One "

Terima Kasih buat abah timahh, sebab sediakan papan plain wood.

Terima Kasih buat afnan, sebab buat plain wood,lampu bagai sbg teknikal.

Terima kasih buat bibah sebab editor terbaik.

Terima kasih buat maizatul sebab jadi creative person.

Terima kasih buat naemi dan puan pengetua fatimah atas idea2 yang bernas.

Selamat ber - inovasi - sekali lagi di peringkat PULAMI geng #TeamMahabbah

Nanti saya akan update dan share dekat semua apa inovasinya ya.. Tunggu next post. 😊

16 April 2019
#INOVASI ABAD 21
#HaRoKa Ja 
#Mahabbah







Monday, 8 April 2019

Kekasih yang Dirahsiakan Oleh Ilahi

Kekasih yang masih lagi dirahsiakan oleh ilahi..

Aku tidak tahu sama ada di Luh Mahfuz sudah tercatat untukku seorang lelaki yang dipanggil "suami" atau tidak untuk bersama di dunia.. 

Tapi sekiranya di dunia aku berpeluang untuk bersamanya,,

Satu yang aku paling inginkan darimu..

"Sayanglah kakak aku, keluargaku, aku, seperti kamu sayang nyawamu"

Truth sebelum aku pilih seseorang nak jadikan suami, aku akan tanya sama ada boleh terima kakak aku yang oku ke tak..

Sekiranya dia tak boleh terima/ keluarganya tak boleh menerima, aku angkat tangan dan aku akan pergi..

Walau sayangnya dia kat aku / aku sayang dia, kalau tak boleh terima " hadiah dari Allah" ni, aku juga tak boleh terimanya..

Kalau boleh terima aku, terimalah dan sayanglah kakak aku, family aku seperti kamu sayang kamu dan keluargamu..

Satu dan teristimewa hadiah dari ilahi,
" Kakak syurga " yang aku akan jaga sampai bila-bila.

Kalau orang tak sayang kakak, siapa nak sayang kakak kat dunia, sedangkan kat akhirat sana dialah penghuni syurga yang sedang tunggu orang yang berbuat baik padanya untuk ditarik bersama di syurga.

I write this, because i want you to know, how far i go, how much i love you, my priorities is my sister.

You accept me, meaning you accept my journey to take care of my sister forever 😊

Love you kekasih hati yang dirahsiakan oleh ilahi..

Salam sayang dari bakal zaujahmu yang cantik, baik dan penyayang😆;
Nur Syahirah Mat Zain
9 April 2019

Sunday, 7 April 2019

Wanita

Jangankan lelaki biasa,nabi pon terasa sunyi tanpa wanita.
Tanpa mereka,perasaan dan fikiran lelaki akan resah. Masih mencari walau ada segalanya,apa yang tiada di dalam syurga?...
Namun Adam tetap rindukan hawa.Dijadikan wanita daripada tulang rusuk yang bengkok untuk diluruskan oleh lelaki.Tapi seandainya lelaki itu sendiri tidak lurus,mana mungkin kayu yang bengkok menghasilkan bayang yang lurus...
Luruskanlah wanita dengan jalan yang ditunjuk oleh Allah SWT, kerana mereka diciptakan sebegitu rupa oleh Allah.Didiklah mereka dengan panduan darinya.Janganlah cuba menjinakkan mereka dengan harta,kerana nantinya mereka akan semakin liar.
Janganlah menghiburkan mereka dengan kecantikan,kerana nantinya mereka akan semakin derita...
Kenallah mereka kepada Allah,zat yang kekal.
Disitulah punca kekuatan dunia!.Akal setipis rambutnya tebalkan ia dengan ilmu.
Hati serapuh kaca kuatkanlah ia dengan iman.Perasaan selembut sutera hiasilah ia dengan akhlak.suburkan ia.kerana dari situlah nantinya mereka akan lihat nilaian dan keadilan Rabb...
Paastikan sebelum memimpin wanita menuju illahi,pimpinlah diri kepadanya.
Jinakkanlah diri kepada Allah,nescaya akan jinaklah segala galanya di bawah pimpinanmu.
Janganlah mengharapkan isteri semulia FATIMAH AZ ZAHRA andai dirimu tidak sehebat SAIDINA ALI KARRAMALLAHUWAJHAH...