Saturday, 3 June 2017

Binnajah InshaAllah


Setiap kali rasaa down mesti call umi. Suruh doakan anak dia kat sini. Allahu. Doa ibu  paling mustajab, doa kakak pun paling mustajab, Doa abah pun sama. Harap dapat buat yang terbaik exam kali ni. Call umi sembang  ngan umii n kakak, cakap takut nak hadap exam ni sebab banyak kena hafal n paham. Umi cakap "mi selalu doakan ngah. Selebihnya ngah sendiri kena usaha, mintak ngan Allah, mintak dipermudahkan urusan, mudakan hafalan mudahkan kefahaman, Solat hajat dhuha n tahajjud jangan lupa, biar kita selalu mintak ngan Allah, baca rabbisyrahli sadri tu" 

Allahu. Umi xpenah lepas dari sebut solatlah hajat, dhuha ngan tahajjud,.. mintak ngan Allah, Nasihat yang sangat berguna untuk aku lakukan. 

Lepas sekian lama sembang ngan kakak, umi n semua aku nak sembang ngan Abah pulak suh doakan tapi segan * yelah, ngan abh xserapat ngan umii. Biasalah, kalau call pun biasa ckp ngan umi ja, ngan abh kurang sikit sebab xtau nak sembang apa, Padahal rindu ja, ttapi tulah.. 

Sebelum ttup  vid call  aku kena gak cakap ngan abah, suh depa bg kat abah phone n sembang la ngan abah. 

aku cakap " abah doakan ngah nak exam minggu depan, takut sebab banyakk kena baca n hafal"

Abah pun cakap...
"bakpe takut, jangan takut. Kita belajar  dah, jadi serah ke Allah, Doa banyak-banyak, Selalu buat apa Allah suruh. Ingat Allah masa belajar. Yakin dengan apa kita belajar. ttak susah pun. Mintak Allah permudahkan urusan. " abah pun bg ni  sebelum abis sembang : 
" لا بد عليك تحفظين الدروس "
"ارجوك باليقين - مهم عليك تحفظين و تفهمين دروسك "
من جد وجد ومن زرع حصد - من طلب الأولى سهر الليال
Abah doakan ngah bboleh jawab periksa dengan baik, peroleh kejayaan. 

ِAllahu, masa mula-mula abah cakap lagi dah sebak. Tapi tahan ja, Takkan nak nangis masa vid call. Mampu cakap hhaaa, okeee abah. InshaAllah.

Dengan abah mudah sangat tersentuh hati sebab abah pentingkan pelajaran. Jadi kalau result aku  rendah takut menghampakan abah, Mak ayah mana taknak tengok anak dia berjaya kaan. Yeah. usaha bersungguh-sungguh pastu tawakkal. inshaAllah Allah bantu.

Selamat berFINAL semua sahabat-sahabat seperjuangan.

-irasyahira-

No comments:

Post a Comment