Tuesday, 23 February 2016

It's His Plan


Pernah tak hati kekadang tak tenteram , rasa sedih tetiba, entah semua perasaan wujud pada masa bersendirian . Fikiran jauh melayang itu dan ini . Kekadang risau benda yang tak perlu difikir .Kekadang rasa diri  tidak diperlukan . Ada ketika kau rasa nak jauh dari semua oarang , Ada ketika kau akan rasa ingin mengalah dan kecewa, Semua rasa nak give up !

Semua benda negatif ketika itu . Tapi tahu tak kenapa Allah datangkan rasa begitu ? Pernah tak terfikir yang sebenarnya Allah rindu kita mengadu pada Dia . Allah tunggu kita sujud lama mengingatinya . Bila perasaan sedih dan kecewa mula menguasai diri , selalulah ingat Allah sentiasa ada disisi .  Mengadu pada Diaa , cerita pada, Dia ,dan hanya kembali pada Dia sahaja hati akan kembali tenang . 

“ Allah tidak membebani seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya, ia mendapat pahala kebajikan yang diusahakannya dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang dilakukannya… ( Al-Baqarah: 286)

Kalau benda  kecik kita tak mampu hadapi , bagaimana sekiranya ujian besar akan kita tempuhi , ?Bersabarlah . Allah uji sesuai dengan kemampuan kita . Allah uji tanda Allah sayang kita . Kekadang susah untuk kita terima , tapi inilah realiti dunia , tak semua indah seperti yang kita sangka , 

Hidup perukan perjungan , perjuangan memerlukan pengorbanan . Teruslah melangkah ! 

Salam sayang .
-IraSyahira-1 comment: