Sunday, 8 March 2015

K- e - l - i - r - u

Assalamualaikum ..

Haii , Apa khabar saudara saudari semua . Semoga sejahtera selalu disamping keluarga tercinta .

Result SPM dah keluar kan ? So korang pun tak tahu nak decide nak gi uni mana , kos apa , dekat mana and so on . Mesti banyak yang korang tengah fikir sekarang ni  . Sebelum akak further perkongsian ni , akak nak ucap Tahniah kepada yang lulus cemerlang dalam SPM 2014 . dan kepada yang tak tu its okey , ni baru permulaan untuk korang pergi jauh . Banyak lagi peluang yang korang boleh grab . InshaAllah semua ada rezeki masing -masing . Percayalah , result tinggi pun tidak menjamin kejayaan mereka pada masa akan datang , dan result yang RENDAH SEKARANG tak menjamin tak dapat mencapai kejayaan pada masa akan datang . So dont be sad okeyh .

Senyummm :)


Okeyh , berbalik pasal korang tak tahu nak decide nak pilih kos apa and so on tu , korang tahu tak yang korang boleh check kelayakan dengan result korang ?? Korang akan tahu kos apa and IPTA mana yang layak  untuk dimohon .  Korang pergi dekat pak cik google and korang taip " Imascu " atau
 Tekan link ni :
http://semaksyarat.info/

So korang kena survey la dekat situ apa yang korang layak mohon and uni mana .

Pilih yanng sesuai dengan minat .  Contohnya korang tak minat account tapi ambik akaun last-last dapat kos account , bila dah masuk nanti , korang da lah tak minat math tapi ambik account memang lah akan jatuh mendadaa-dak-dak , Ye , ada juga yang mula-mula tak minat tapi bila further tu jadi selesa  a.k.a jatuh MINAT . Ni atas diri sendiri , sejauh mana rasa kemampuan  boleh pergi . So decide yang terbaik ,
Okeyhh sayang -sayang -sayanng semua. Nasihat terakhir ;


Jangan ikut orang , jadi diri kita , Kita minat bidang tu , so pilih seangkatan dengan bidang yang nak .
Bila ibu bapa suruh ambik apa yang kita tak minat , cuba softtalk dengan mereka cakap and bagitau mereka dengan yakin apa yang kita minat . Kita yang nak belajar bukan mereka . Then nak cakap satu lagi , jangan ikut kawan . Kawan ambik yang tu , korang ambik yang tu , memang korang akan cari nahas kalau buat camtu .

So penentu hidup adalah diri sendiri ! 

Dah , akaq dah share apa yang akaq tahu , So all the best uolls ,


Yang jatuh teruskan melangkah ,
kerana peluang di hadapan masih cerah :)


No comments:

Post a Comment