Tuesday, 17 March 2015

Assalamualaikum ..


Okay , kali ni nak share CARA TANGANI MASALAH MALAS !
 Korang semua students kan ? Aku tahu confirm korang cam aku , pemalas tahap gaban ! haha .
Taklah gaban sangat , tapi adalah sifat yang satu tu ( pemalas ) .
So memandangkan kita semua students , kita perlulah ambil tindakan supaya penyakit malas tu dikurangkan !
 Ye , malas ni bertandang tanpa diundang , ni menunjukkan syetan nak hasut supaya bermalas-malasan atau berlewa dalam setiap perkara .Macam mana kita nak tangani masalah malas ni ?
Tambah -tambah malas nak study la , malas untuk berbuat kebaikan la , atau apa-apa saja , memang malas ni satu PENYAKIT  ! So nak move on dari seorang "pemalas" kepada rajin tu macam mana ?

Di sini , kita perlu decide , nak berubah atau tidak ! Atas diri sendiri .

Jadi jom  share sedikit tips nak tangani masalah malas ni ;

1 ) Tentukan matlamat yang ingin dicapai
2 ) Berkawan dengan orang yang rajin menuntut ilmu .
3 ) Renung wajah ibu bapa
4 ) Makan vitamin
5 ) Amalkan diri dalam keadaan berwudhu'
6 ) Fikir , apa kesan masa hadapan sekiranya terus bemalas-malasan.
7 ) Cuba fikir positif ( aku nak dapatkan ilmu , kalau mati , mati syahid )
8 ) Banyak membaca kisah-kisah kejayaan orang lain .
9 ) Azam betul -betul aku ingin berubah !

Dalam setiap tips diatas , kita jangan lupa , terus berdoa kepada Allah supaya memudahkan setiap urusan yang dibuat , baik belajar , bekerja atau apa sahaja .  Jika kita tidak ingin malas menguasai diri , jadi , kita yang perlu bertindak ! Kesimpulannya , berdoalah kepada Allah   !

Jazakallahu khairan kathira ! :D

^_^








No comments:

Post a Comment